پروژه کارآفرینی طرح تكثير و پرورش آبزيان

دسته بندي : کارآفرینی » شیلات
پروژه کارآفريني طرح تكثير و پرورش آبزيان در 64 صفحه ورد قابل ويرايش


تكثير و پرورش آبزيان به منظور توليد و تأمين بخشي از پروتئين مورد نياز كشور ، مطلوب تربيت نيروي انساني ماهر در زمينه دانش و فن آوري اين علم به عنوان پايه و اساس زمينه هاي توليد مورد توجه قرار گرفته است . در آ‎بهاي داخلي كشور علاوه بر منابع آبي طبيعي و نيمه طبيعي جهت پرورش آبزيان امكانات وسيعي در زمينه تكثير و پرورش ماهيان سردابي وجود دارد كه در حال حاضر تنها از معدودي از اين امكانات استفاده مي گردد كه يكي از علل اصلي آن نداشتن اطلاعات فني و تجربيات لازم در زمينه تكثير و پرورش اين گونه ماهيان مي باشد .

اغلب پرورش دهندگان هم كه به اين امر اشتغال دارند به علت نداشتن اطلاعات كافي علمي و فني بعضاً دچار ضرر و زيان شيلات ايران كه علاوه بر ماهيدار كردن منابع آبي كشور و حفظ ذخاير آبزيان كار خدمات رساني به دست اندركاران خصوصي پرورش ماهي را نيز به عهده دارند دارند جهت آموزش و ارتقاء دانش فني پرورش دهندگان در زمينه هاي نيازمانديهاي محيطي آ‎زاد ماهيان ، انتخاب زمين و طراحي كارگاه ، پرورش ماهيان مولد ، تكثير و توليد لارو بچه ماهي بازاري ، تغذيه صحيح و اصولي ماهي ، نيازهاي غذايي آزاد ماهيان ، حمل و نقل و جابه جايي تخم و بچه ماهي و ماهي بازاري ، بهداشت و كنترل بيماريها و كاربرد فن آوري جديد در زمينه هاي مختلف اقدام به تشكيل دوره هاي آموزشي كوتاه مدت نموده است.

زندگي وحيات بدون وجود انرژي غيرممكن وغيرقابل تصور است .



با توجه به روند روزافزون افزايش جمعيت و لزوم كسب انرژي و ادامه زيست ، آبزيان و فرآورده هاي آن جايگاه ويژه اي را در ميان ساير منابع مواد غذايي و انرژي زا كسب نموده است .

ماهيان متعلق به گروه حيوانات خونسرد يا پويي كيلوترم (Poikilo therm) بوده و حرارت بدنشن با شرايط زيست محيطي سازگاري و تطبيق يافته است و به دليل دارا بودن خصوصيات ويژه زيست شناختي مزاياي بيشتري بر ساير منابع توليد پروتئين و رشته هاي دامپروري دارند .

امروزه با پيشرفت فن آوري و روش هاي مدرن صيادي تحولات بي شماري در امر صيد محصولات آبزي حاصل گرديده و آمار جهاني نشانگر آن است كه پرورش و توليد آبزيان در آبهاي داخلي روند رشد قابل ملاحظه اي را در پيش گرفته است . پرورش ماهيان سردابي و آزاد ماهيان امروزه در اكثر كشورهاي اروپايي ، آمريكا، خاور دور و برخي كشورهاي آسيايي متداول گشته و در حال توسعه است . مؤسسات پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان كه بهترين بازدهي و سازگاري توليد را در بين انواع آزاد ماهيان در سراسر جهان نشان داده است از نظر جغرافياي اقتصادي بيشتر در مكانهايي قرار گرفته است كه با آب كافي سطحي و قابل استفاده مشخص مي گردد .




تاريخچه تكثير و پرورش ماهي

اولين كساني كه اقدام به پرورش ماهي نمودند چينيها بودند . فان لي در 475سال قبل از ميلاد مسيح در مورد تخم ريزي و تكثير ماهي كپور (Cyprinus carpio) مطالب ارزنده اي نوشته و از آن به عنوان يك شغل پر منفعت ياد كرده است . بيشتر مؤلفين سابقه پرورش ماهي را به 2000 سال قبل از ميلاد مسيح نسبت مي دهند .

ارسطو از ماهي كپور ياد كرده است و يونانيها و روسها ماهي كپور را در استخر پرورش مي دادند .

اين ملل سعي داشتند كه بدين وسيله ذخاير ماهي را در آبهاي طبيعي حفظ نمايند . چيني ها و روميها همچنين براي اولين بار ماهي را به طور مصنوعي تكثير كردند و انكوباسيون تخم ماهي را انجام داده اند . ابتدا تخم هاي لقاح يافته و يا لاروهاي تازه از تخم درآمده را از محل تخم ريزي و استخرها و آبگيرها و حتي از مزارع برنج و درياچه ها جمع آوري مي كردند و سپس در اماكن امن تر اقدام به پرورش آنها مي نمودند .

به تدريج ميزان صيد در آبهاي طبيعي رو به افزون گشت . صيد ماهيان مهاجر در زمان تخم گذاري و در محل تخم ريزي سبب كمبود نسل آنها گرديد و بدين ترتيب ذخاير ماهيان كم كم در آبها رو به انقراض مي گذاشت .

با توجه به اين بحران در طي قرون 11-14 عده اي از نماينگدان حكومتهاي اروپايي لازم دانستند قانوني طرح نمايند كه بر طبق آن از ذخاير ماهي در طبيعت حمايت و نگهداري به عمل آيد . بر طبق اين قانون ، صيد ماهيان نابالغ ممنوع اعلام شد و همچنين فصل صيد را مشخص نمودند و لزوم اجراي قانون عدم صيد ماهيان در حال تخم ريزي و مهاجرت را به اطلاع عموم رساندند .

طرح قانون نگهداري ماهيان در آبهاي طبيعي خودبه خود به ذخاير ماهيان كمك فراوان مي كرد ولي اين موضوع براي تأمين ذخاير ماهيان كافي نبود و اقدامات مؤثر ديگري ضرورت كامل داشت . اولين قدم بزرگ درباره تكثر و پرورش ماهيان در آبهاي طبيعي به وسيله دانشمند آلماني به نام استفن لودينگ ياكوبي (Stephen Luding Yacobi) (1784-1711) برداشته شد . به وسيله اين دانشمند درباره زيست شناسي و توليد مثل ماهيان تحقيقات بسيار جالبي انجام شد . قبل از كشف ياكوبي دانشمندان فكر مي كردند كه ماهيان نيز مانند جانوران خشكي لقاح تخم را در داخل بدن انجام مي دهند .

ولادمير پاولوويچ وراسكاي (V.P.Vraskii) (1862-1829) ماهي شناس بزرگ روسيه اولين پايه گذار تكثير و پرورش ماهي در شوروي شناخته شد . نامبرده ابتدا آزمايشاتي روي باروري مصنوعي تخم ماهي نالين (Nalin ، نوعي ماهي درنده بدون فلس كه پوشش آن لكه دار است ) به طريقه خشك انجام داد ولي چندان موفقيتي دربر نداشت . در سال 1855 نامبرده آزمايشات زيادي را با نمونه هاي مختلف تخم ماهيان بخصوص قزل آلا انجام داد .

وي متوجه شد كه همه تخمها لقاح نيافته بلكه فقط 10-20 درصد تخمها لقاح يافته و بقيه از بين مي روند . نامبرده با كنجكاوي زيادي در پي علت اين نقيصه برآمد ورد نيجه به موارد زير پي برد:

اگر تخمها در مدتي كه حفره بدن خارج مي شوند در اولين دقايق با اسپرماتوزوئيد موجود در آب تركيب نشوند خاصيت باروري خود را از دست مي دهند . چون پوسته تخم فوراً در آب ورم كرده و در نتيجه پوسته خارجي با غشاء داخلي اوول فاصله پيدا مي كند . منافذ ميكروپيل نيز بسته مي شوند كه مانع دخول اسپرماتوزوئيد مي گردند و در نتيجه تخمها به زودي حيات خود را از دست مي دهند .

اسپرماتوزوئيد نيز وقتي از بدن خارج گرديد قدرت زندگي چنداني ندارد و پس از 1-2 دقيقه فعاليت از حركت باز مي ايستد و فاقد قدرت لقاح مي گردد .

وراسكاي طريقه جديد باروري مصنوعي تخمها را ابداع نمود و آن را طريقه لقاح خشك يا روش اولي ناميده . در نتيجه اين عمل تا90 درصد تخمها لقاح مي يافت .

عيب كار متقدمين تكثير مصنوعي ماهي نظير ياكوبي و دمي اين بود كه آنها در تركيب اسپرم و تخمها فاصله ايجاد مي كردند و در نتيجه از قدرت باروري آنها مي كاستند و هميشه درصد لقاح بسيار پايين بود . وراسكاي علاوه بر تحقيق و تكميل لقاح مصنوعي تخم ماهي ، با ايجاد كارخانه تكثير و پرورش ماهي در شهر كوبرنيكول (Cobrinikol) روسيه مطالعات و تأليفات متعددي در مورد تكنيك نگهداري اسپرم به مدت طولاني ، انكوباسيون تخمها ، نگهداري لارو ماهي و تغذيه آنها ، تفكيك و حمل و نقل تخمهاي لقاح يافته و ماهي زنده به عمل آورد و همچنين با ايجاد استخرهاي گوناگون روشهاي پرورش و رشد ماهيان را ابداع نمود .

اين شخص از طرف اتحاديه كشاورزي مسكو و آكادمي علوم فرانسه به دريافت مدال طلا نايل گرديد . بعد از وراسكاي دانشمندان بزرگ ديگري در شوروي كارهاي او را دنبال كردند و در حقيقت علوم و صنعت تكثير و پرورش ماهي به معني واقعي در اين كشور به طرز شگرفي توسعه يافت .

ايجاد كارخانه هاي متعدد تكثير و پرورش ماهي ، تشكيل انستيتوهاي مختلف تحقيقاتي و آزمايشگاهي علمي كه دانشمندان بزرگ نظير نيكولسكي (Nikoloski) آ.آگريم (A.A.Grimm) واصعتر آندر يوويچ بورودين(Bordin) آرنولد(Arnold) ، سالداتف (Saldatov) ، كوچين (Kotchin) درژاوين(Dershavin) در آنها كار و مطالعه نموده اند سبب گرديد كه در طي سالهاي 1921 تا1928 اساس تئوري و علمي تكثير و پرورش مصنوعي ماهي بنياد نهاده شود و در سال 1928 در تمام روسيه مجتمع صنعت پرورش ماهي تشكيل شد و موفق گرديد كه 15/4 ميليارد از انواع لارو ماهي به آبهاي مختلف رها نمايند .

در سال 1950 ، روشهاي بيوتكنيكي و نرماتيوهاي (Normative) پرورش ماهيان اهلي در مراحل زندگي دلفين ، ميزان مقاومت ماهيان در مقابل شرايط محيط زيست تهيه شده بود و در نتيجه تكامل علوم و صنايع پرورش ماهي ، اتحاديه جماهير شوروي توانست در تمام آبهاي مملكت خود نظير درياي آزف ، آرال ، بالتيك ، درياي سفيد ، درياي خزر ، درياي سياه و همچنين خاور دور و رودخانه ها و سدهاي داخلي در درياچه سيبريه اقدام به تكثير مصنوعي و پرورش ماهي نمايد تا آنجا كه امروزه هم صدها ميليون بچه ماهي نظير آزاد ماهيان ، تاس ماهيان و ميلياردها از بچه ماهيان نظير كپور ، سيم ، سوف ، كلمه ، غيره پرورش مي دهند و به آبهاي خود رها مي كنند و هم سود سرشاري از اين كار مي برند و هم يكي از بهترين پروتئينهاي مورد تغذيه شان را به مقدار زياد تهيه و حفظ مي كنند .

مراكز تكثير و پرورش ماهي كشور شوروي از نظر كيفيت و تعداد بچه ماهيان تكثير شده و رها شده در منابع آبها در جهان در درجه اول قرار دارد .

اهداف و انگيزه هاي پرورش ماهي :

به منظور توليد و تأمين بخشي از پروتئين كشور ، يكي از راههاي نيل به خود كفايي اقتصادي است .

استفاده بهينه اقتصادي از منابع آبي استان

افزايش توليد و كاهش هزينه هاي مربوطه به توليد

افزايش درآمد روستائيان و جلوگيري از مهاجرت آنان به شهرها

ترويج فرهنگ توليد و مصرف آبزيان در سطح جامعه

ايجاد اشتغال و فراهم نمودن فرصتهاي شغلي درآمدزا

انگيزه هاي ممكن براي افرادي كه اقدام به تكثير و پرورش ماهي مي كنند مي تواند به دليل علاقه مندي فردي به اين رشته باشد بدون اينكه از تجربه و تخصص كافي برخوردار باشد . فرد ممكن است از امكانات و تجهيزات لازم براي بهره برداري و پرورش ماهي برخوردار باشد و پس از مشاوره با كارشناسان شيلاتي و افرادي كه در اين زمينه تجربه و تخصص كافي دارند اقدام به تأسيس استخر پرورش ماهي نمايد و از امكانات خود در اين زمينه استفاده نمايد . گاهي فرد به دليل داشتن تخصص و تجربه در زمينه پرورش از طريق رشته تحصيلي يا گذراندن دوره هاي آموزشي اقدام به اين كار مي كند و در نهايت مي توان گفت در هر يك از اين شرايط فرد به دنبال درآمد و كسب سود و ايجاد اشتغال مي باشد و مي توان درآمد را مهم ترين انگيزه براي انجام اين كار دانست . ولي آنها مانند كارگران دولتي دستمزدي دريافت نمي كنند به اين ترتيب اين شغل سيار و دشوار است زيرا آنان براي به دست آوردن پول از فروش ماهي بايد براي هزينه هاي توليد پول پرداخت كنند .
نياز بازار و توجيه اقتصادي

بر اساس امار رسمي سازمان خواروبار جهاني (FAO) توليد جهاني آبزيان (صيدو پرورش) در سال 2001 ميلادي از مرز 142 ميليون تن فراتر رفت . نكته قابل توجه اين است كه علي رغم رشد بسيار كم صيد از درياها ، آبزي پروري با رشد سالانه 11% به حدود 50ميليون تن در سال 2001 ميلادي رسيد .

صاحب نظران اقتصاد و بازار شيلاتي ، عوامل اصلي در رشد تقاضا و توليد آبزيان پرورشي در جهان را رشد جمعيت ، كاهش صيد از درياها ، توجه جوامع به غذاي سلامتي و رشد درآمد كشورها مي دانند . سرمايه گذاريهاي انجام شده در ايران در زير بخش شيلات و آبزيان در يك دهه گذشته باعث شد آبزي پروري با يك روند پايدار و قابل توجهي توسعه يابد .

اكثر صاحب نظران اقتصاد و بازار آبزي پروري ازعان دارند كه روند توليد و تقاضاي آبزيان در جهان به رشد خود ادامه خواهد داد . شرايط حاكم بر كشور ايران ، همچون شرايط اقتصادي ، اجتماعي روند رو به رشد شهرنشيني ، تقاضا براي غذاي سلامتي ، سرمايه گذاريهاي انجام شده در زيرساخت هاي توليد و صنايع پيش و پسين ، توسعه مراكز آموزشي و تحقيقاتي و رويكرد مسئولان ملي و منطقه اي به توسعه آبزي پروري چشم انداز روشني از توسعه پايدار و موفق آبزي پروري را نشان مي دهد . آنچه در سالهاي اخير نگراني همه دست اندركاران صنعت آبزي پروري را فراهم نموده است .

عوامل تأثير گذار در بازار آبزيان مي باشد . محدوديت منابع آب و خاك مستعد براي آبزي پروري ، ما را ناگزيرند به دستيابي به بالاترين راندمان و بهره وري از امكانات موجود مي كند . در يك مزرعة پرورش يا يك مركز تكثير ماهي نيز نظير هر كار توليدي ديگر ، به حداقل رساندن هزينه ها و توليد محصول با كيفيت تر و مرغوبتر جهت حصول توان رقابت در بازرا و فراهم آمدن امكان به فروش رساندن محصول توليدي به بالاترين قيمت ، اصلي انكار ناپذير در جهت كسب سود اقتصادي و درآمد بيشتر مي باشد .

با توجه به اينكه نياز بازار در شهرهاي دصنعتي در شهرهاي غير صنعتي بيشتر است . چون در اين شهرها به دليل وجود كارخانه ها و هواي آلوده امكان راه اندازي و تأسيس استخرهاي پرورش ماهي به مراتب كمتر از شهرهاي غير صنعتي است و همين امر باعث مي شود كه سطح توليد در اين شهرها كاهش پيدا كند و كار عمدة توليد به شهرهاي غير صنعتي واگذار شود به دليل دارا بودن امكانات و شرايط آب و هوايي مناسب . بنابراين شهرهاي صنعتي حالت مصرف كننده دارندوتقاضادراين شهرهابيشتر است .
محاسن اساسي پرورش ماهي از نظر زيست شناختي

بايد توجه داشت كه پرورش آبزيان از بعد زيست شناختي داراي محسناتي است كه آنراازديگررشته هاي دامپروري متمايز ميسازد :

وزن مخصوص بدن ماهي و سخت پوستان شناگر نزديك آبي است كه در آن زندگي مي كنند . از اين نظر ماهي و موجودات آبزي تقريباً در آب شناور بوده و براي نگهداري خود در محيط زندگي احتياج به صرف انرژي ندارند و بيشتر از حيوانات خشكي انرژي حاصل از مصرف غذا را صرف رشدشان مي كنند . ماهي و آبزيان جزء حيوانات خونسرد محسوب شده و هيچ انرژي براي تنظيم حرارت مصرف نمي كنند .

ماهي تون (Tuna) و بعضي از شناگران سريع نظير كوسه ماهيان (Sharks) استثناء هستند . اين اختصاصات استعداد درجه رشد را در ماهي و آبزيان فزونتر مي كند .

ماهيان بيشتر از حيوانات عالي خاصيت ترميمي دارند . دانشمندان روسي ثابت كرده اند كه ذخيره گوشت در بدن ماهي كپور (Carp) بر حسب واحد جذب غذا يك تا يك و نيم برابر سريعتر از خوك ومرغ دو برابر سريعتر از گاو و گوسفند مي باشد .

صدفها بجاي تكاپو جهت يافت طعمه ، روش بسيار مفيد فيلتراسيون آب محتوي غذا را جايگزين كرده اند . بدين ترتيب انرژي زيادي صرفه جويي مي شود . درجه فيلتراسيون مختلف است ولي ممكن است مقدار آن تا 450 ليتر در روز در يك اويستر (Oyster) بزرگ و سالم در موقعيت مناسب برسد . بيشتر ماهيان زي شناور گياهي خوار نيز براي تغذيه از روش فيلتراسيون به وسيله آبششها و زوائد حلقي استفاده مي نمايند .

ماهي و آبزيان در محيط غذايي شناور هستند و دسترسي به غذا در محيط آب براي آنها بسيار آسان مي باشد . به علاوه آب با داشتن املاح مختلف و مواد غذايي حاصل از فتوسنتز ، مي تواند غذاي مورد لزوم بدن ماهي را تأمين كند . آبهاي شور درياها و اقيانوسها از اين نظر برتري دارند . يك آبزي مي تواند مدتها حتي بدون داشتن غذاي خاص در آب زنده بماند در صورتي كه براي يك حيوان خشكي ، تنها ماندن در يك صحراي لم يزرع و يا يك طويله بدون آب وغذا امكان پذير نيست و به زودي تلف خواهد شد. همچنين ماهي و ساير آبزيان علاوه بر دستگاه گوارش از سطح بدن و آبششها مي توانند قسمتهاي مهمي از مواد مورد لزوم خود را كسب كنند .
اهميت اقتصادي پرورش و توليد ماهي

امروزه بسياري از كشورهاي جهان از آبهاي داخلي خود به نحو احسن بهره برداري مي نمايند به طوري كه طبق آمار سازمان خواروبار و كشاورزي جهان (F.A.O) در سال 1976 محصول ماهي و آبزيان كه در اثر پرورش در آبهاي داخلي كشورهاي مختلف به دست آمد بالغ بر 6 ميليون تن بوده است كه از اين مقدار نزديك به 4 ميليون تن يعني 66 درصد از كل فقط به توليد ماهي از اماكن پرورشي مربوطه مي شود . بقيه پرورش ماهي به طريقه پرورش در قفس (Cage culture) سود دهي اقتصادي آن را تا حدود 37 درصد بالا مي برد . به طور كلي اگر موارد زير در هر منطقه و كشور رعايت گردد پرورش ماهي و آبزيان مي تواند از لحاظ اقتصادي به صرفه باشد و بدون دغدغه خاطر اقدام به سرمايه گذاري براي آن نمود . تأسيس ايستگاههاي تحقيقاتي مركزي و محلي در مورد پرورش ماهي و آبزيان .

مراحل قانوني

مقدمه : گردش كار براي ايجاد يك واحد توليدي و اخذ مجوزهاي لازم از وزارتخانه هاي مختلف با توجه به شرايط و مقررات آنها با يكديگر تفاوت داشته و هر وزارتخانه مطابق با نوع واحد توليدي مورد نظر خود شرايط و قوانين خاصي را ارائه نموده است . در مورد شرايط ايجاد مزارع تكثير و پرورش آبزيان سعي شده است تا متقاضيان حدالامكان دچار مسائل اداري دست و پاگير نشده و به سادگي بتوانند مراحل لازم براي اخذ مجوزهاي مورد نياز را طي و اين مدارك را ارائه نمايند . مرحله اي شدن كار صدور پروانه اين امكان را مي دهد تا در صورت عدم احراز شرايط لازم در هر مرحله كار متوقف و از اتلاف وقت و هزينه جلوگيري شود . به طور كلي مراحل صدور پروانه براي مزارع تكثير و پرورش آبزيان به صورت ذيل مي باشد :

مرحله اول : صدور موافقت اصولي .

مرحله دوم : صدور پروانه تأسيس .

مرحله سوم : صدور پروانه بهره برداري .

گردش كار براي صدور پروانه موافقت اصولي :



1- متقاضي (شخصيت حقيقي يا حقوقي ) به دفاتر شيلات مراجعه و فرم تقاضاي صدور پروانه موافقت اصولي را دريافت وپس از تكميل نسبت به ثبت آن در دفاتر شيلات اقدام مي نمايد .



2- پس از تكميل فرم محل مورد نظر مورد بازديد كارشناسي قرار خواهد گرفت .

تبصره : حداكثر مدت زماني براي بازديد كارشناسي از تاريخ تقاضا به مدت 15 روز مي باشد .



3- در صورت مثبت بودن نظر كارشناسي تقاضاي صدور پروانه موافقت اصولي در دستور كار كميسيون صدور پروانه استان قرار مي گيرد .



4- در صورت موافقت كميسيون صدور پروانه ، شيلات استان نسبت به صدور موافقت اصولي اقدام خواهد نمود . شيلات استان موظف است حداكثر پس از مدت 15 روز از تاريخ تكميل پرونده نسبت به صدور پروانه موافقت اصولي اقدام نمايد .

اعضاي كميسيون صدور پروانه به شرح ذيل مي باشند : الف ـ رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان ( به عنوان رئيس كميسيون ) ب ـ‌ مدير شيلات استان ( به عنوان دبير ) ج ـ رئيس شبكه دامپزشكي استان (به عنوان عضو) .



مدت اعتبار پروانه موافقت اصولي :

مدت اعتبار پروانه موافقت اصولي از تاريخ صدور مي باشد ولي تحت شرايطي كه عنوان خواهد شد قابل تمديد است .

مدارك لازم به منظور صدور پروانه موافقت اصولي : 1- فتوكپي برگ پايان خدمت نظام وظيفه و يا كارت معافيت از خدمت (براي افراد ذكور مشمول قانون ) 2- فتوكپي صفحه اول شناسنامه 3- فتوكپي آخرين مدرك تحصيلي 4- سه قطعه عكس 3*4 در سال جاري 5- مدارك شركت (اساسنامه ، آگهي تأسيس ،آگهي تغييرات، اظهارنامه ) در خصوص افراد حقوقي به انضمام مدارك فوق در خصوص اعضاي هيئت مديره . 6- گزارش كارشناسي از امكانات متقاضي (توسط كارشناس ادارات تابعه شيلات انجام مي شود ) 7- فرم تقاضاي تكميل شده براي صدور پروانه موافقت اصولي 8- اصل نتايج آزمايشهاي (آب و خاك) انجام شده توسط آزمايشگاه مورد تأييد شيلات . 9-موافقت كميسيون صدور پروانه شيلات .

شرايط زمين مورد نياز جهت اجراي طرح تكثير و پرورش ماهي :

زمين لازم جهت اجراي طرح ممكن است به يكي ازروشهاي زيرتأمين يا معرفي گردد . متقاضي داراي زمين مناسب باشد .در اين صورت تقاضاي بازديد كارشناسي مي نمايد .

چنانچه نظر كارشناسي بر اساس پرسشنامه مربوطه ثبت بود موضوع در دستور كار كميسيون قرار مي گيرد . متقاضي فاقد زمين است اما در نظر دارد زمين خاصي را كه داراي آدرس و محدودة جغرافيايي مشخص باشد از طريق مراجع ذي صلاح در اختيار گيرد كه در اين صورت نيز فرم مربوطه رادريافت و پس از تكميل كردن آن تقاضاي كارشناسي زمين مورد نظر مي نمايد و چنانچه كارشناس زمين مربوطه بر اساس فرم كارشناسي مناسب تشخيص داده موضوع در دستور كار قرار مي گيرد . متقاضي مايل است از اراضي تحت پوشش طرحهاي شيلات ايران استفاده نمايد كه در چنين حالتي ملزم به پذيرش شرايط و ضوابط اعلام شده توسط شيلات ايران خواهد بود . ضوابط و شرايط واگذاري اين گونه اراضي در زمان مربوطه توسط شيلات خواهد شد .

تبصره : براي صدور موافقت اصولي ارائه اسناد مالكيت زمين الزامي نيست . شرايط تمديد پروانه موافقت اصولي در صورتي كه متقاضي پي گيري هاي مربوطه را به منظور اخذ مجوزهاي لازم بر اساس پروانه موافقت اصولي از ارگانهاي ذيربط به عمل آورده باشد و اسناد ثبت را نيز ارائه دهد شيلات استان اقدامات مقتضي به منظور تمديد اعتبار موافقت اصولي براي تكميل پرونده براي شش ماه ديگر به عمل خواهد آورد . چنانچه متقاضي نتواند در طي مدت مذكور اسناد ثبتي (استعلام از دستگاههاي ذيربط) را ارائه نمايد . شيلات استان پس از كسب نظر از كميسيون صدور پروانه استان براي مدت 6 ماه ديگر پروانه موافقت اصولي را تمديد مي نمايد .

وظايف و تعهدات دارندگان پروانه موافقت اصولي :

1- دارندگان پروانه موافقت اصولي ، متعهد به ارائه اطلاعات اسناد و مدارك لازم بر اساس فرمهاي ارائه شده به شيلات مي باشند .

2- قبل از هرگونه اقدام اجرايي و در اسرع وقت به منظور مشخص شدن وضعيت زمين و تأمين آب مورد نياز ، برق و غيره لازم همراه تأئيديه سازمانهاي ذيربط(منابع طبيعي سازمان آب و. . .) طبق فرم اظهارنامه كارشناسي گرفته شود .

3- دارنده پروانه موافقت اصولي موظف است كليه مفاد پروانه را رعايت نمايد . گردش كار براي صدور پروانه تأسيس پس از اخذ پروانه موافقت اصولي متقاضي بايد نسبت به تهيه و ارائه گواهي و اسناد ثبت براي صدور پروانه تأسيس به شرح ذيل اقدام نموده و درخواست پروانه تأسيس نمايد : 1- اسناد مالكيت مورد قبول (سند رسمي ، بنچاق ، قولمنامه . مبايعه نامه و تقسيم نامه ) يا گواهي واگذاري زمين مورد نظر متقاضي توسط مراجع ذيربط .

تبصره : 1- در مورد زمينهاي استيجاري با ارائه اجاره نامه معتبر و در مورد واگذاري اراضي منابع طبيعي برابر مقررات سازمان مربوط اقدام مي شود . 2- اصل گواهي يا قرارداد برداشت آب ، از امور آب استان ذيربط و يا بهره برداري از جريان آب يا منابع آبي به منظور تكثير و پرورش ماهي مطابق بارم استعلام شيلات استان با ذكر ميزان دبي هر يك از منابع . 3- ارائه مجوز اداره كل حفاظت محيط زيست استان . 4- اصل گزارش كارشناسي انجام شدخ توسط كارشناسان مربوطه . 5- اصل تعهدنامه محضري ثبت شده در دفاتر اسناد رسمي دال بر رعايت ضوابط و دستورالعمل هاي ابلاغي از طرف شيلات . 6- ارائه گواهي طي دوره آموزشي و ترويج عمومي پرورش ماهي براي اشخاص فاقد تحصيلات در رشته هاي مرتبط با موضوع فعاليت . 7- ارائه اصل طرح و نقشه هاي اجرايي پرورش . 8-كميسيون صدور پروانه استان ، موظف است حداكثر ظرف مدت 15 روز از تاريخ دريافت پرونده متقاضي نسبت به صدور پروانه تأسيس اقدام نمايد .

مدت اعتبار پروانه تأسيس :

مدت اعتبار پروانه تأسيس يك سال از تاريخ صدور مي باشد . شرايط تمديد پروانه تأسيس در صورتي كه متقاضي در طي مدت يك سال بنا به دلايل مختلف موفق به احداث مزرعه نگردد متعهد است كه تمديد پروانه تأسيس را مي نمايد . چنانچه دلايل و مدارك ارائه شده از طرف متقاضي مورد تأييد شيلات قرار گيرد پروانه تأسيس مذكور براي مدت يك سال تمديد مي گردد .

وظايف و تعهدات دارندگان پروانه تأسيس :

1- ايجاد تأسيسات مطابق با نقشه هاي اجرايي 2- آماده سازي مزارع تكثير و پرورش مطابق با شرايط و ضوابط تعيين شده و مندرج در پروانه 3- همكاري كامل با كارشناسان و بازرسان شيلات در انجام بازديد 4- ارائه آمار و اطلاعات مربوط به پيشرفت كار به شيلات 5- گزارش پيشرفت كار توسط متقاضي كه هر سه ماه يكبار ارائه مي شود . گردش كار براي صدور پروانه بهره برداري ، پس از اتمام عمليات ساخت و ساز مزارع تكثير و پرورش متقاضي ضمن ارائه مدارك زير درخواست صدور پروانه بهره برداري را به شيلات ارائه مي نمايد : 1- ارائه اصل پروانه تأسيس . 2- گزارش كتبي متقاضي يا نماينده متقاضيان دال بر اتمام كار عمليات اجرايي . 3- گزارش كارشناسي انجام شده مبني بر اتمام كارهاي اصلي بر اساس پروانه تأسيس و طرح مصوب . 4- گزارش پيشرفت كار توسط متقاضي كه هر سه ماه يك بار ارائه مي شود . 5- ارائه مدارك گذراندن دوره آموزش ، ترويجي تكميلي پرورش ماهي براي مدير و كارشناس مزرعه

تبصره 1 : شركت در ساير دوره هاي آموزش ، ترويجي پس از يكسال تجربه الزامي مي باشد .

تبصره 2 : كارشناساني كه رشته تحصيلي آنها مرتبط با دوره مورد نظر مي باشد و يا كساني كه قبلاً در چنين دوره هايي شركت كردند از شركت در اين دوره معارف مي باشند .

6- به دليل لزوم حمايت از توليد كننده ، و امكان بهره مندي از وام سرمايه در گردش ، چنانچه 35% مزرعه تكثير و پرورش و يا حداقل فاز اول توليد آن آماده بهره برداري باشد ، پس از تأييد كميسيون صدور پروانه ، صدور پروانه بهره برداري بر اساس ظرفيت موجود بلامانع بوده و پس از تكميل مزرعه مجدداً پروانه بهره برداري بر اساس ظرفيت 100 درصد صادر خواهد شد .
مدت اعتبار پروانه بهره برداري

اعتبار پروانه بهره برداري از تاريخ صدور به مدت دو سال تمام مي باشد .
شرايط تمديد پروانه بهره برداري

تمديد مهلت پروانه بهره برداري به شرط انجام تعهدات از طرف متقاضي،توسط شيلات استان و به صورت ادواري انجام مي گيرد .


تعهدات و وظايف دارنده پروانه بهره برداري :

1- انتقال يا واگذاري پروانه بهره برداري به اشخاص حقيقي كه داراي شرايط عمومي اين آيين نامه باشند به اطلاع شيلات بلامانع است .

2- دارنده پروانه بهره برداري موظف به اجراي دقيق دستورالعملهاي صادره از سوي شيلات ايران در مورد چگونگي امر تكثير و پرورش ماهي و همكاري كامل با كارشناسان و بازرسان شيلات در هنگام بازديد مي باشد .

3- به منظور جلوگيري از خطرات ناشي از انتقال بيماريهاي آبزي ، دارنده پروانه بهره برداري مجاز به انتقال لارو بچه ماهي و يا ماهيان بازاري زنده از مزرعه خود به مزرعه ديگر بدون كسب مجوز از شيلات ايران نمي باشد .

4- دارنده پرونده بهره برداري موظف است كه آمار و اطلاعات مربوط به تكثير و پرورش و مرتبط با فعاليتهاي توليد مزرعه را بر اساس فرمهاي ارائه شده توسط شيلات تهيه و به شيلات ارائه نمايد .

مرجع حل اختلاف : معاونت تكثير و پرورش آبزيان شيلات ايران به عنوان مرجع حل اختلاف احتمالي في ما بين متقاضي و شيلات استان بوده و تصميمات اتخاذ شده لازم الامر است .

برآورد ميزان سرمايه و منابع تأمين آن :

با توجه به ميزان بهره برداري كه 3 تن مي باشد سرمايه موردنياز 000/000/10 برآورد شده است . كه اين سرمايه از طريق منابع شخصي فرد و وامهاي دريافتي از بانك كشاورزي تأمين مي شود.منابع فردمي توان بصورت اموال منقول ياغيرمنقول باشد.

شرايط لازم و مراحل قانوني براي اخذ وام :

شرايط و مدارك مورد نياز : داشتن پروانه تأسيس متقاضي در دسترس بودن سند زمين مورد نظر ، اخذ معرفي نامه از امور آب ، فرم تقاضانامه متقاضي ، فتوكپي شناسنامه .

دسته بندی: کارآفرینی » شیلات

تعداد مشاهده: 2393 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 64

حجم فایل:88 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: